CBR Antoing -Heidelberg

Heidelberg Materials wil unieke hybride koolstofafvanginstallatie bouwen in haar Belgische cementfabriek in Antoing

Heidelberg Materials heeft de intentie de Antoing-fabriek van haar Belgische dochteronderneming CBR te voorzien van een innovatieve hybride koolstofafvanginstallatie. Antoing is een ultramoderne cementfabriek met één van de best presterende ovens ter wereld voor wat betreft specifieke CO2-emissies. Deze werd onlangs gemoderniseerd en is zonder nood voor bijkomende aanpassing klaar om te worden gebruikt voor het project.

Door de Oxyfuel Amine hybride combinatie te ontwerpen zonder de noodzaak om een extra voorverwarmingstoren te bouwen, werd het OxyCal concept van de tweede generatie geboren. Daarmee bespaart het aanzienlijk op de noodzakelijke hoeveelheid staal en beton, hetgeen positief is voor het efficiënt gebruiken van natuurlijke grondstoffen.

Eenmaal operationeel, zal het project de  CO2-uitstoot met meer dan 97% verminderen. Dit komt overeen met ongeveer 800.000 ton afgevangen  CO2 per jaar. "We zijn verheugd om nog een pionierstechnologie toe te voegen aan onze portefeuille van CCUS-projecten en voort te bouwen op wat we al hebben bereikt op het gebied van onderzoek en innovatie", zegt Dr. Dominik von Achten, voorzitter van de Raad van Bestuur. "Met de Antoing-fabriek alleen al kunnen we de constructie-markt meer dan 15 miljoen ton CO2 -vrij cement aanbieden binnen de eerste tien jaar nadat het project operationeel is. Dit is een belangrijke bijdrage aan de overgang van België naar netto nul uitstoot van broeikasgassen." Antoing, gelegen op meer dan 100 km van de kust, zou de eerste cementfabriek in het binnenland van West-Europa zijn die koolstofvrij cement levert.

Hoewel het project gericht is op het koolstofafvangproces, zal met verschillende partners worden samengewerkt om de afgevangen koolstof te vervoeren en op te slaan. Dit om een volledige CO2 -waardeketen te creëren. Ter ondersteuning van de bouw van de afvanginstallatie zal het bedrijf subsidies aanvragen bij nationale, regionale en Europese fondsen.

Over CBR
CBR produceert en verkoopt een breed gamma cementen voor de bouwsector in België, waarvoor het marktleider is. Betrouwbaarheid, productkwaliteit en klantenservice zijn altijd sleutelfactoren van hun succes geweest en blijven dat ook. CBR biedt klanten een breed gamma gestandaardiseerde cementen, verpakt of in bulk. Voor specifieke toepassingen worden ook bindmiddelen op maat ontwikkeld. CBR stelt in België ongeveer 550 mensen tewerk, verdeeld over 4 productiecentra (Lixhe, Antoing en twee in Gent) en de hoofdzetel in Braine l'Alleud. Verantwoordelijkheid voor het milieu staat centraal in haar handelen. Als voorloper op de weg naar koolstofneutraliteit, neemt CBR het voortouw in projecten zoals LEILAC of Cosmocem. CBR maakt deel uit van de Benelux-entiteit van de Heidelberg Materials Group, één van 's werelds grootste producenten van bouwmaterialen die marktleider is in de Belgische markt via de merken CBR, Sagrex en Inter-Beton, en in Nederland via ENCI, Mebin en Sagrex. Door de productieketen van de winning van grondstoffen tot de levering van de eindproducten te verzekeren, voorzien onze bedrijven onze klanten van kwaliteitsvolle en duurzame producten.  

Over CBR Antoing
In termen van thermisch energieverbruik is CBR Antoing een van de meest efficiënte cementfabrieken ter wereld. Het droge productieproces is onlangs gemoderniseerd en maakt de productie mogelijk van een miljoen ton klinker, de grondstof voor de cementproductie, per jaar. Zeventig procent van de door de fabriek gebruikte brandstoffen zijn afkomstig van alternatieve bronnen. De site stelt 82 mensen tewerk.