Praktijk / Haalbaarheid

Technische haalbaarheid

De technische haalbaarheid van grindvervanging in beton is sinds 1986 door de CUR aangetoond. De technische haalbaarheid is later vastgelegd in de (vaste) maatregelen van het Nationaal Duurzaam Bouwen Pakket (bijvoorbeeld S074). Indien bij woningbouw gebruik wordt gemaakt van beton met 100% grindvervangend granulaat kunnen extra punten worden verkregen (S503). In het meer recent ontwikkelde “GPR-gebouw” is betongranulaat eveneens opgenomen. De toepassing van recyclinggranulaat draagt zo haar “steentje” bij aan een duurzame wereld!

Onder het menu-item techniek is dit verder uitgewerkt.


 

Economische haalbaarheid

De kostprijs van granulaten voor beton worden beinvloed door:

- tarieven in de sloopmarkt: deze bepalen hoeveel geld er beschikbaar is voor het opwerken van het puin tot granulaat voor beton;
- kostprijs van het recyclingproces;
- transportafstanden;
- marktprijs van concurrerende grondstoffen voor beton zoals grind en andere secundaire grondstoffen.

Verder zal de betonondernemer zijn kwaliteit willen halen en wanneer er risico's bestaan door de introductie van een nieuwe grondstof zal hij een bepaalde zekerheid willen, die vaak financiele consequenties heeft. Naarmate de markt meer een reguliere markt wordt, zal dit aspect minder belangrijk worden.

Uiteindelijk blijkt de inzet van granulaat in beton wel goed mogelijk.

Bedenk daarbij dat granulaat lichter is dan primaire bouwstoffen, waardoor alleen al door het verschil in volumegewicht een kuub beton met recyclinggranulaat een lagere prijs heeft dan verwacht. Verder kan de betontechnoloog geld besparen door zijn kennis op goede wijze toe te passen en daarmee cement te besparen.

Partners